Sushi Akadémia

Sushi Akadémia2020-07-26T23:44:25+02:00

Masago kaviár

Masago kaviár je oranžový kaviár využívaný pri tvorbe californského sushi, kde je riasa s ingredienciami vo vnútri ryže a ryža je obalená kaviárom. Masago sa často využíva ako náhrada za kaviár tobiko.

Zaujímavosť: Kaviár masago je veľmi podobný ako tobiko, má podobnú chuť aj konzistenciu, ale nie je tak chrumkavý.

Miso pasta

Miso pasta je tradičný japonský výrobok, pri ktorom sa sójové bôby zmiešajú so soľou a fermentačným činidlom koji a vo veľkých drevených sudoch sa nechajú kvasiť. K základným surovinám sa väčšinou pridá obilovina (najčastejšie ryža a jačmeň). Existuje veľký počet druhov misa pasty od tých, ktoré kvasia 5 dní až po tie, ktoré kvasia niekoľko rokov. Je veľmi cenená pre svoje výživové a zdravotné účinky.

Zaujímavosť: Farba je spoľahlivým indikátorom aká chuť vás čaká. Čím je miso pasta tmavšia, tým je výraznejšia a aromatickejšia. Jej chuť sa podobá sójovej omáčke, ale je plnšia a bohatšia. Hovorí sa, že pred niekoľkými tisícročiami, kedy sa doba dožitia pohybovala okolo 40 rokov, bola práve denná konzumácia miso polievky dôvodom dlhovekosti vládcov svojej doby. Miso pomáha telu vysporiadať sa aj s účinkami rádioaktívneho žiarenia.

Mungo (klíčky)

Mungo (klíčky) – fazule mungo sú semená jednoročnej rastliny vigny zlatej, ktorá pochádza z Indie a pestuje sa v Ázii. Majú tmavo zelenú farbu a pripomínajú hrášok. Naklíčené obsahujú najviac telu prospešných látok a doporučením je zaradiť ich do jedálničku najmä v zime.

Zaujímavosť: Klíčky sú bohaté na bielkoviny, minerálne látky ako vápnik, draslík, horčík, železo, vlákninu. Pokiaľ klíčia na svetle majú v sebe aj chlorofyl vyhľadávaný pre svoje detoxikačné účinky. Pozor, nekonzumujte viac ako hrsť klíčkov denne!

Shishimi korenie

Shishimi korenie – Shichimi togarashi, známe aj ako nana-iro togarashi je japonská koreninová zmes obsahujúca sedem prísad. Najčastejšími prísadami je nahrubo mletá červená paprika, mletné sansho (japonské korenie), pečená pomarančová kôra (chenpi), čierne sezamové semienko, biele sezamové semienko, konope, mletý zázvor, nori alebo aonori (morské riasy), mak. Niektoré môžu byť nahradené yuzu šupkami, repkou alebo shiso.

Zaujímavosť: Vznik zmesi sa datuje do 17. storočia, kedy bola vyrobená predajcom byliniek v Edo, súčasnom Tokyu. V súčasnosti sa najčastejšie vyskytuje v troch verziách a predáva sa v blízkosti chrámov.

Shitake (huby)

Shitake (huby) sú huby vzácne pre ich liečivé účinky zamerané najmä na choroby horných dýchacích ciest, zlý krvný obeh a ťažkosti s pečeňou. V Japonsku sú už viac ako 1000 rokov známe ako liek a doplnok potravy.

Zaujímavosť: Pri liečbe osôb postihnutých výbuchom atómovej bomby v Hirošime a Nagasaki bolo vyskúšané množstvo podporných látok, ale ako najúčinnejšie sa prejavili účinky plodníc huby Shitake. Huby Shitake pôsobia ako špongia, ktorá vysáva jedovaté látky z tela a preto účinne absorbovala rádioaktívne žiarenie. Štúdie zistili protinádorové účinky, znižovanie hladiny cholesterolu a vysokého krvného tlaku, pri bolestivosti a zápaloch kĺbov.

Tamago omeleta

Tamago omeleta (japonská) je typický japonský pokrm používaný ako jedna z mnohých sushi surovín. Tamagoyaki znamená „grilované vajce“. Najčastejšie sa používa do futomaki sushi alebo tamago nigiri. K jej príprave sa používa špeciálna panvica v tvare štvorca alebo obdĺžnika. Hlavnými ingredienciami sú okrem vajec, voda a olej.

Zaujímavosť: Pre vylepšenie sa do tamago omelety pridáva aj pár kvapiek mirin alebo saké.

Go to Top